saveti za kupovinu domena za sajt

Šta je domen za sajt, saveti za kupovinu domena

Počinjete novi biznis, ili pokrećete novi sajt. Osećate entuzijazam i hoćete što pre da nešto konkretno napravite, a znate da sve počinje od imena, od brenda.

Domen je ime Vašeg sajta na internetu. U zavisnosti od toga šta radite i gde, odnosno koji je opis Vašeg posla, tako treba pristupiti i izboru domena.

Kako da izaberem domen –
5 saveta za dobar domen

1. .rs ili .com
Koji nastavak izabrati? Često dobijamo ovo pitanje od naših klijenata, a odgovor na njega pre svega zavisi od vrste Vašeg posla.
Upravo zato je potrebno od samog početka poznavati ciljnu grupu i postaviti dobre osnove za online promociju. Dakle ukoliko su Vaši potencijalni kupci iz Srbije, onda bi .rs nastavak bio idealan iz više razloga. Prvi je taj što je domen geografski odredjen a Google će odmah znati da se radi o “lokalnom” sajtu.

.com domen je veoma popularan i trebao bi da bude prva alternativa ukoliko .rs zauzet. Ako poslujete širom sveta, onda bi trebali da imate verziju sajta za svaku državu posebno, sa odgovarajućim nastavkom, a da Vaš matični sajt bude na .com domenu.

Bilo kako bilo, sa .rs i .com nastavcima ne možete pogrešiti. Ako baš hoćete, naredni izbori bili bi:

.net
.co.rs > za firme u Srbiji
.info
.org
.biz

2. Ne predugačak
Nemojte preterivati sa dužinom domena. Nekada je fazon bio kupiti domen npr “AdvokatZaRazvodneParniceNoviSad.com” jer je ovo pominjanje ključnih reči davalo prednost poziciji sajta. Medjutim ovo više nije slučaj i sada je preporučljivo izbegavati ovakak pristup. Sa druge strane, ako razgovarate sa nekim, kao što i Vaši klijenti razgovaraju, Vaš domen može biti tema pa će ljudima mnogo teže biti da zapamte ime sajta.

3. Brend pre ključnih reči
U našem slučaju, domen je lokalnimarketing.com jer smo počeli imajući u vidu tip posla. Medjutim ukoliko ste Vi samozaposleni, idealan domen bi bio u formatu “imeiprezime.rs” ili .com
Na ovaj način Vi izgradjujete Vas kao brend,  a Google veoma dobro reaguje na domene u formatu imena i prezimena. Ako je u pitanju kompanija, uvek idite na to da u domenu naglasite ko ste Vi. Možete da pomenete i šta radite ali nemojte preterivati. Npr “autoservisnovisad.rs” “ugradnjastolarijebeograd.com” i tako dalje…

4. Izbegavajte skrećenice, brojeve ili šifre
Budite jednostavni i recite ljudima ko ste, bez dodatnih informacija, crtica, brojeva ili skraćenica. Uvek razmišljajte o tome, koliko će lako ili teško biti ljudima da verbalno prenesu Vaš domen. Ako postoji nešto što taj proces otežava, to znači da treba da smislite novi.

5. Istražite da li je domen slobodan i delujte brzo
Domeni se veoma brzo prodaju, pa je vrlo moguće da je to što ste Vi zamislili, već zauzeto. Online kompanija GoDaddy, gde mi kupujemo domene, ima veoma zgodan alat za pretragu domena, a ukoliko želite da pretražite .rs domen, to možete uraditi na sajtu Adriahost, jednom od domaćih provajdera koji se ističe i ponudom hostinga, ali o tome više reči u narednim postovima. Ukoliko ste našli domen i slobodan je, važno je delujete što pre. Kao što sam rekao, prodaju se brzo ali su jeftini pa Vi treba što pre da sačuvate ideju.

Koja je cena domena?

Ime Vašeg sajta, odnosno domen možete kupiti kod domaćih i stranih provajdera, a razlika u ceni je neznatna, ukoliko se držite proverenih firmi.

.com 10€ – 15€ godišnje
.rs oko 20€ godišnje
.net .org .info oko 15€ godišnje

Gde kupiti domen?

Mi domene kupujemo isključivo kod GoDaddy kompanije, a ako je u pitanju .rs domen, onda je naš izbor loopia.rs ili adriahost.com

Hvala Vam što pratite naše edukativne materijale! Ako je ovo bilo korisno za Vas, da li biste bili ljubazni da podelite i sa ostalim ljudima?

Vaš Lokalni Marketing