hosting-za-sajt

Hosting za sajt, gde kupiti, koje su cene i saveti za kupovinu hostinga

Na početku izrade sajta, postoje dve stvari koje morate da uradite i ne smete da pogrešite. Morate da kupite domen i hosting za Vaš sajt. A izbor je stvarno velik, jer mnogo kompanija nudi istu uslugu i upravo je tu problem.

Kako izabrati hosting?

Iz našeg iskustva i kuburenja sa bar 10 različitih kompanija, od onih prosto rečeno loših koje nisu radile ni osnovne stvari, preko osrednjih pa konačno do provajdera koji su kvalitetni, preneću Vam neke utiske i savete za izbor kompanije koja će hostovati Vaš sajt.

Hosting za sajt – saveti

1. Da li nude Cpanel?
Cpanel je program za administraciju koji vlasnicima sajtova olakšava život. Omogućava Vam da lako otvorite email adrese, dodate baze podataka, poddomene, pristupite fajlovima Vašeg sajta online, stvarno je neverovatan alat, a mi smo ih se nagledali poprilično. Dakle, pitajte “Da li Cpanel ide uz hosting?” Nećete pogrešiti.

2. Da li nude podršku?
Sledeći faktor je podrška u radu.

U idealnoj situaciji, ako unajmite nekoga da Vam napravi sajt, taj neko bi trebao da podesi sve potrebne alate i parametre. Medjutim ako hoćete i sami nešto da dodate ili oduzmete, Cpanel kao takav ne zahteva neke preterana podešavanja i zapravo sami možete veoma lako da uradite 99% stvari potrebne za funkcionisanje Vašeg sajta. Podrška je samo način da ta kompanija pokaže da je kvalitetna i da kada pošaljete email, znate da će Vam stići odgovor, a kada nazovete znate da će Vam se neko javiti. Prema tome “da li imate podršku?” je drugo pitanje.

3. Lokacija hostinga
Ako je Vaša ciljna grupa u Srbiji, idealno bi bilo da imate .rs domen, kao što sam napisao u članku “kako izabrati domen za sajt” a pored toga i da Vaš sajt bude hostovan u Srbiji. Na ovaj način, kada neko poseti Vaš sajt, podaci se šalju sa njegove lokacije do servera Vašeg sajta i nazad. Što je server bliži korisniku, to je bolje. Dakle, idealno bi bilo da hosting bude u Srbiji. Sledeći najbolji izbor bila bi Nemačka, ili Amsterdam, gde su smešteni neki od najboljih stranih servera, koje ako izaberete opet nećete pogrešiti.

Hvala Vam što pratite naše edukativne materijale! Ako je ovo bilo korisno za Vas, da li biste bili ljubazni da podelite i sa ostalim ljudima?

Vaš Lokalni Marketing