kako napraviti facebook stranicu za firmu

FACEBOOK MARKETING OSNOVE

Definitivno najpopularnija društvena mreža, koju u Srbiji koristi oko 3,5 miliona ljudi, nudi preduzetnicima i svima koji to žele da postanu, metod i sredstva za komunikaciju i promovisanje njihovom tržištu. U ovoj lekciji, saznaćete kako da napravite poslovnu stranicu za Vaš lokalni biznis, koja su osnovna podešavanja i kako da brendirate stranicu.

Kako napraviti Facebook poslovnu stranicu

Facebook Vam nudi da napravite stranicu za bilo šta što Vas interesuje, od lokalnog biznisa, preko odredjenog proizvoda ili usluge, do brenda i community stranica.

Naš akcenat će biti na kreiranju stranice za lokalni biznis.
Ovaj proces je veoma brz, lak i u roku od par minuta imaćete unikatnu stranicu Vašeg biznisa na najpopularnijoj društvenoj mreži.

Posetite stranicu https://www.facebook.com/pages/create/ i videćete više opcija, Vama treba prva, pod nazivom „Local Business or Place“

 

kako napraviti facebook poslovnu stranicu

 

Kada izaberete ovu opciju, videćete nekoliko polja koja treba da ispunite, počevši od kategorije. Dakle izaberite kategoriju Vašeg posla i popunite osnovne podatke, a zatim kliknite na plavo dugme “Get Started”

 

izrada poslovne facebook stranice

 

 

Ovaj korak je veoma bitan, jer se odnosi na nešto od čega možete imati dugoročne koristi.

 

podesavanja facebook stranice deo 1

 

Treba da unesete:

 • Kategorije Vašeg posla
  ŠTA radite, ne KO ste. Razmišljajte kao Vaš potencijalni kupac i tako izaberite i kategorije, Imajte u vidu da je ovaj deo na engleskom, pa ćete npr. za restoran kucati “restaurant”
  Trenutno imate prostora za 3 kategorije.
 • Opis
  Imate 155 karaktera na raspolaganju, pa predlažem da razmislite i napišete samu suštinu, ali uključite neke ključne reči i ako ste već napravili Google+ stranicu, obavezno dodajte taj link
 • Link do web sajta
  Unesite link do Vašeg sajta
 • Facebook Vas pita da li će ovo biti stranica za firmu koja zaista postoji? Ovde izaberite opciju “Yes” jer pravite stranicu za Vašu firmu
 • Nakon toga, Facebook Vas pita još jedno pitanje, a to je, da li će ta stranica biti zvanična stranica Vaše firme i ovde takodje treba da izaberete opciju “Yes”

Kada ovo završite, kliknite na plavo dugme “Safe Info”

Zatim ćete videti ovako nešto

 

fb-stranica-izrada-dimenzije-profilne-slike

 

Sada treba da unesete profilnu sliku, idealne dimenzije su 500x500 px medjutim može i manje, ali bitno je da bude najmanje 200px širine i visine. Možete ovo uraditi sada a možete i kliknuti da dugme “Skip” pa uraditi kasnije. Ako ste uneli sliku sa računara, kliknite na dugme “Save Photo”

 

fb-page

 

Ovde Vam Facebook nudi opciju da postavite Vašu stranicu u Favorites deo, radi lakšeg pristupanja. Dodajte klikom na zeleno dugme pa nastavite dalje, klikom na plavo dugme “Next” 

Poslednji korak u ovom procesu je podešavanje publike. Vi zapravo govorite FB-u “ovo su moji idealni klijenti”. Obzirom na to da je Facebook veoma kvalitetan metod promocije, u ovom koraku izrade stranice, treba da izaberete kome bi Facebook trebao da prikaže Vašu stranicu. Ovde se ne misli na oglase, nego na sam čin prikazivanja stranice, korisnicima ove društvene mreže. Dakle izaberite demografiju, interese i lokaciju pa kliknite na dugme “Save”

 

facebook-marketing-osnove-deo-1

 

Dobrodošli na Vašu novu Facebook stranicu!

Evo kako to trenutno izgleda, vidite da je stranica konstruisana tako da zadovoljava potrebe lokalnog biznisa. Imate adresu, broj telefona, mapu, link do web sajta, a sada ćete saznati kako da brendirate stranicu, kroz profilnu sliku i omot, odnosno “cover” sliku, koja se vidi na vrhu stranice.

facebook stranica za firme

 

Facebook profilna slika

Iako sam gore već pomenuo ovu sliku, sada ću malo detaljnije da objasnim. Ovo je slika koju će videti svi korisnici, prilikom svake interakcije sa Vašim brendom. Dakle gledajte da to bude ili Vaš logo, ili umanjena slika proizvoda, ili Vaša slika, ukoliko ste recimo samozaposleni, npr fotograf.

Dimenzije slike

Facebook postavlja ograničenje na 180px pa to treba da imate u vidu, ali ako postavite veću sliku, ona će biti proporcionalno smanjena.

 

fb-profil

 

Dakle kliknite na dugme “Add Photo” pa na dugme “Upload Photo” a zatim izaberite sliku sa Vašeg računara.

Facebook cover slika

Proces dodavanja je identičan kao i za profilnu sliku. Ono što se razlikuje su dimenzije. Omot stranice treba da bude širok 851 pixel a visok najmanje 315 pixela, mada bi idealno bilo da bude tačno tih dimenzija.
Ovde morate imati u vidu da je ovo slika koju će sigurno videti svi posetioci Vaše stranice, pa gledajte da to bude nešto što Vas predstavlja u dobrom svetlu.

 • Slika proizvoda ili usluge
 • Slika lokacije
 • Izjava zadovoljnog klijenta
 • Poziv na akciju
  Ako uskoro imate neki dogadjaj ili gostujete negde, ovo je idealno mesto da to najavite i posetiocima Vaše stranice
 • Slika referenci

 

Sada imate Vašu stranicu za lokalni biznis. U sledećem članku pokazaću Vam kako da dodate admina, odnosno dodatne korisnike koji mogu objavljivati sadržaj i uredjivati stranicu, koje su tipične greške koje se dešavaju, a pokazaću Vam i kako da napravite drugi tip stranice.

Hvala na čitanju!

Hvala Vam što pratite naše edukativne materijale! Ako je ovo bilo korisno za Vas, da li biste bili ljubazni da podelite i sa ostalim ljudima?

Vaš Lokalni Marketing